Leadeři a jejich nutnost se umět rozhodnout



V tom všem, na co se jako Leadeři soustředíme, je jedna věc, která je pro nás velmi důležitá. A tou je umění se rozhodnout. Je to vlastnost, kterou si musí každý Leader osvojit a naučit se ji. Stejně jako poznáváme lidi kolem sebe, zjišťujeme v čem jsou dobří, jaký je jejich talent, na jaké úkoly se hodí, co je baví a co je rozčílí, tak se učíme dělat rozhodování. Je to naše zodpovědnost, jedna z našich funkcí a také je to očekávání od mnoha lidí, se kterými se dostáváme do styku. Umění se rozhodnout je něco, na co jsou knihy, videa a také mnoho výzkumu o tomto tématu. Proč se tomu věnují lidé je asi celkem jasné. Patří to k Leaderům, jako patří Octavia ke Škodovce.

 Rozhodování je něco, co bychom měli brát vážně a co rozhodně není radno uspěchat, pokud jde o něco velmi důležitého. Zárověň ale musí i umět udělat rozhodnutí rychle, pokud si to žádá situace. Musí poznat, kdy je potřeba rozhodnutí udělat a kdy naopak je potřbea získat více informací. Je to taková strategie v našich rukách - musí se umět ovládat, musí se umět plánovat a vidět na vícero tahů dopředu. Kdo pracuje s rozhodováním, tak může často být někdo, na koho se obrací spousta lidí, aby jim pomohl, řekl svůj názor, doporučil co mají dělat nebo prostě řekl, jak by to bylo nejlepší. I zde funguje zákon přitažlivosti a navíc pokud má daná osoba už nějaké zkušenosti, bývá sama vyhledávána.

Jak tedy začít? Stejně jako ve všem, učit je se potčeba od těch, co už to dělají a umí to. Určitě znáte pár lidí, o kterých můžete říct, že jsou dobří v rozhodování. Máte důvody proto, něco takoého tvrdit. Stejně jako každý z nás, se můžete učit. A nejlepší je se učit od těch nějlepších. A taky je možné dělat rozhodnutí. Ze začátku velmi dobře pomáhá si každé rozhodnutí napsat, napsat si důvody, které Vás vevdly k tomu rozhodnutí a poté si udělat takovou malou analýzu. Zkusit se podívat na to, proč to rozhodnutí bylo takové jaké bylo, jaké byly důvody a co mě nejvíc v tom rozhodnutí ovlivnilo. Víc než dobré je mít všechny dostupné informace, myslet na víc tahů dopředu a taky věřit svému instinktu. Pokud se s někým radíte a nasloucháte, dbejte zvýšenou pozornost tomu, co Vám daná osoba říká. Jak dobře tu danou osobu znáte. Sledujte mimiku, gesta, tón hlasu a vše co se toho týká.

I tady se opakují prvky Leadershipu a vedení týmu, jen s tím rozdílem, že musíte víc dbát na následky toho, co se právě děje. Protože rozhodnutí musíte obhájit, vysvětlit a ve většině případů jsou rozhodnutí konečná, neříkám že nevratná, ale jsou nastavená tak, že jak se jednou rozhodnutí vydá, je velmi obtížné jej změnit. Navíc obhájit změnu rozhodnutí je mnohem, mnohem víc obtížnější než to prvotní. Jakkoliv se na to můžete podívat, vždy Vám vyvstane první otázka - PROČ? Proč měnit něco, co už se jednou řeklo, že to tak bude? Proto všechno je nutné se mít napozoru a opravdu mít dostatečné důvody pro každé rozhodnutí.

Učit se od úspěšných, ptát se jich na jejich pravidla při rozhodování, rozumět všem následkům a být schopný své rozhodnutí obhájit. Myslet na ostatní a na to, jak toto rozhodnutí může ovlivnit jejich motivaci, kolik jim to dá důvodů zůstat nebo naopak odejít od svého Leadera. Dbát na svůj instikt, nebát se říct o radu. Shromáždit co nejvíce informací a mít svůj vlastní názor. Pokud budete schopní toto dělat a učit se ze situací, které díky těmto rozhodnutím nastanou, uděláte další kroky směrem k tomu být Leaderem jinak.

Komentáře