Příprava - co na ní změnit?



Pro mnoho z nás je příprava něco, co se dá udělat rychle nebo těsně před tím než se něco děje. Pro pár z nás je to něco, co občas  uděláme, pokud je to důležité abychom tomu ten čas dali. A pak je tady pár speciálních příkladu Leaderů, kteří berou přípravu jako samozřejmost. Berou ji jako věc, která patří ke každodennímu zvyku a bez ní prakticky neudělají svojí práci. Mají k tomu totiž dobrý důvod - ví, že v přípravě je zakódovaný úspěch. I když to někdy může znít, že je to moc práce pro malé věci, právě v těch malých věcech jsou občas skryté nejdůležitější věci týkající se toho, co děláme.

Kdo už někdy dělal přípravu ví, že hlavní a prioritní věcí v rámci přípravy je nutnost mít na danou věc čas a klid. Pokud si můžete najít denně čas na to, být mimo dosah aktivit, které Vás normálně vytěžují přes den, dejte jim na pár minut volno a nechte je mimo Váš dosah. Je to důležité, abyste na přípravu měli klid, tedy prostor, ve kterém se můžete plně soustředit na to, čemu se hodláte věnovat. Pokud to v práci nejde, pište si poznámky a dejte tomu čas doma. Nebo v kavárně či v parku, prostě tam, kdde budete mít čas přemýšlet, psát si poznámky, dělat analýzu a vše si připravit.

Pokud tedy máme ted časoprostor, kdy nám nebude zvonit mobil nebo nás nebude někdo rušit dotazy, musíme najít tu správnou cestu, jak se k dané záležitosti naladit. Někdo používá poznámkový blok, někdo zápisky v počítači, někdo má nahrávky nebo odkazy, které si chce projít, někdo kreslí myšlenkové mapy - zkrátka je na každm z nás si najít cestu, jak se do dané věci pustit. V rámci přípravy si dejte cíl, který by měl být jasným zakončením toho, na co se připravujete. Má to být pohovor se zaměstnancem, který potřebuje získat sebedůvěru? Nebo někdo, kdo naopak potřebuje začít pracovat jak má? Týká se to Vás a Vašich cílů? Je to proces, který potřebuje odladit?

Co Vám můžu velmi rád doporučit jsou tři kroky jak se k cíli dostat. Nejdříve začněte tím, že si položitě otázku PROČ to děláte - co je tou motivací, která Vás žene dopředu. Proč se tím zabýváte. Proč Vás to trápí. Proč je daná situace. Proč si vůbec na tu věc děláte čas.
Jakmile budete mít tuto otázku zodpovězenou nebo se k ní dostanete libovolnou metodou, ta pokračujte k druhému kroku a to je JAK - proces. Jak se k danému cíli dostanete. Jaké prostředky budete potřebovat. Jak se k dané situaci postavíte. Jak ji budete celou řešit. Jak se na ni připravíte. Jaká bude Vaše strategie. Jak moc důležité to pro Vás je. Jak dlouho to má celé trvat. Jak často to budete  muset udělat. Jaké jsou oekávání z toho, co děláte.
A jako poslední věc, která završí Vaši přípravu je otázka CO - výsledný produkt ? Co je cíl, ke kterému se chcete dostat. Co proto musíte udělat. Co chcete předat za zprávu tomu druhému. Co je důležité, aby zaznělo. Co budete říkat. Co chcete aby byl výsledek. Co je pro Vás a pro ostatní důležité. Co jsou ty věci, které se musí řešit. Co je nutné, aby zaznělo? Co naopak není nutné řešit.

Tyto tři kroky jsou pro každého esenciální. Pomáhají si upravit myšlenky a navíc se dají použít v jakékoliv situaci. V našem životě je to o rozhodování, a je to přípravě prakticky na všechno, co se odehraje. Ano, můžeme se na základě situace rozhodovat impulsivně, ale v mnoha případech naše rozhodnutí předchází plánovaní. A zase to začne v tom hrát roli příprava, kde otázky PROČ, JAK, CO se ukážou jako nezbytné. Ono v procesu myšlení na ně ve výsledku dojde, jen si zkuste vzpomenout, když jste se rozhodovali co budete dělat, jestli budete dělat to co chcete. PROČ, JAK, CO se nakonec v tom uvažování objeví. Naše hodnoty a to, co chceme se projeví v tom, jak budeme přemýšlet. PROČ to vlastně dělám, PROČ jsem v téhle situaci, PROČ je to pro mě důležité, JAK toho chci dosáhnout, JAK to budu dělat, JAK moc je to pro mě důležité, JAKÉ jsou následky mého rozhodnutí, JAKÉ hodnoty jsou pro mě důležité. A nakonec dojdeme k otázce CO - co vlastně chci, CO budu dělat, CO potřebuji, CO chci dělat.

Vnímáte to, jak jsou tyto tři slova s námi? Pro některé z nás jsou tyto slova samozřejmá, pro některé z nás jsou nedůležitá, ale pro všechny z nás jsou klíčová. Naučte se je říkat, naučte se je používat, naučte se je vnímat a pochopit jejich smysl. Kdo pozná jejich význam a naučí se je používat a zjistí, jak nám můžou pomoct, může se zase o kousek posunout. A další malý krůček v tom být lepší, pomoct ostatním lidem a změnit věci kolem nás, z nás dělají nejen jiné Leadery, ale i lepšího člověka.

Komentáře