Hygiena našich emocí



Zeptali jste se někdy sebe samotného, jestli byste dokázali žít bez hygieny? A co takhle bez emoční hygieny. Protože bez ní žije mnoho lidí kolem nás. I my sami občas můžeme vynechat nějaký den bez toho, abychom ze sebe smyli to, co jsme ten den prožili. Abychom se odpoutali od toho, co nám způsobuje splín na duši. Dostat ze své mysli a ze svých emocí špatné myšlenky, zlobu, samotu, strach, obavy, stres, apod.

V naší práci se často obklopujeme lidmi a věcmi, které oddalují pocit samoty a naopak nám dávají pocit, že jsme ve společnosti a ta je s námi. Můžou se stát situace, ve kterých budeme postaveni do zkoušky, jak obstojíme ve chvíli, kdy budeme sami. Kdy budeme mít všechen čas světa na to, abychom se očistili od špatných emocí.

Lidé okolo nás, situace, které řešíme, domácnost, práce, sociální stav, náhlé a nečekané situace, krizové okamžiky, nálady, děti, kolegové... a tak bych mohl pokračovat dál. Každý z těchto elementů a faktorů na nás působí. Některé pozitivně, některé neutrálně a některé negativně. Když se nám naše plány změní, když se dozvíme něco důležitého, když si přečteme nějakou novinku ze světa - to vše na nás působí a naše mysl a emoce na to reagují. Ty faktory jsou, byly a budou. A opět to záleží celé na nás, jak budeme reagovat. Na co budeme reagovat a jak. Někdy máme pocit, že mysl reaguje hned, bez přemýšlení prostě změníme mimiku, gesta a říkáme, co říkáme - automaticky. Někdy nás zase ta situace zastaví a donutí přemýšlet. A i tehdy se projevuje to, co máme v hlavě a jakou emoci zrovna prožíváme.

Stalo se Vám někdy, že ne všechno vyšlo úplně tak, jak to bylo v plánu? A jak jste na tu situaci reagovali? Jaká byla Vaše první reakce? Viděli jste to jako příležitost nebo jako něco, co Vám otrávilo den? Jak se cítíme, když pracujeme pro něco a najednou nám někdo řekne, že to je na nic, že to nemá cenu a že bychom toho měli nechat? Jak bychom reagovali, když se dozvíme, že jsme bez někoho, na kom nám záleží?

Víte, spousta se toho v nás odehrává každý den. Spousta věcí a situací, které působí na naše emoce a mysl. Toliko věcí, které ani nevnímáme, ale ony si k nám vždy nějakou tu cestu najdou. A když se k nám dostanou, tak hlodají do naši mysli a někdy nám nedají spát několik dní, týdnů, měsíců... I tyto věci jdou smýt, jdou přebít něčím pozitivním. Když se nebudeme umývat z těchto emocí, zůstanou v nás. A zažerou se do kůže, i pod ní. Pak už budou tak hluboko, že smýt nepůjdou. Pamatujte na to, že uvědomit si to, co se děje je začátek toho, abychom započali naši očistu. Je to jako bychom svlékli své oblečení a podívali se na své tělo nazí. Co uvidíme, to je to, co jsme. Lidé, kteří odkládají svou hygienu, se dostávají víc a víc do stavu, kdy jim přijde špatné skoro všechno. Nic není dobré, všechno má nějakou druhou stranu mince, pravda je někde mimo, ničemu a nikomu nevěří, mají jen své a své názory, poslouchají jen sebe.

Naopak Ti lidé a Leadeři, kteří dokážou čistit stav své mysli a ví, jak fungují jejich emoce (mají vysoké Emoční IQ) jsou schopni své emoce používat, naslouchat jim, vědět jak fungují a hlavně dokáží je použít pro to, co dělají. Mají totiž úžasnou moc - dokáží nám každý den hledat možnosti jak se rozvíjet, naslouchat a pomáhat ostatním. A zase se dostáváme k tomu, že pokud lidé kolem Leadera uspějí, uspěl i Leader sám.

Komentáře