Hledej příležitosti na každém kroku




Kolikrát se Vám už stalo, že jste byli vtáhnuti do situace, ani nevíte, jak se to stalo, načež přemýšlíte jak z ní ven. Opravdu musíte hledat cestu ven? Je Vaše první myšlenka na útěk, protože ani nevíte, jak jste se do toho dostali? Jsou to totiž situace, které se stávají a které stojí za to, abychom se na ně zaměřili.

Může se Vám totiž stát, že přijdete o příležitost jak uplatnit své zkušenosti, své schopnosti naslouchat, používat empatii, zjistit, proč jste v tom, v čem jste a pomoct lidem kolem sebe. Někdy je ten důvod ze začátku naprosto vágní a nedůležitý. A někdy se stane, že jste uprostřed konfliktu, kde cítíte, že je něco špatně. Za všemi těmi slovy, náznaky, odpověďmi a reakcemi může být schováno něco, co si účastníci uvědomují, ale nechtějí se o tom bavit. Možná je to všechno shoda náhod, ale jak dobře víme, náhody si nás neurčují, náhody si určuje my sami tím, co děláme.

Proto je velmi důležité věnovat pozornost tomu, jak se věci kolem nás dějí. Jak se k nim dostaneme a co nám mohou přinést. Krása na tom všem je v tom, že ty situace mohou přijít a my na ně musíme reagovat. V té situaci jde ego a snaha utéct od opravdového Leadera stranou, protože jeho vnitřní intuice mu říká, že je něco, co si vyžaduje jeho pozornost. Kdo chce pomáhat a má možnost to udělat, neutíká. Hledá možnosti řešení, hledá odpovědi na otázky, ptá se na to, co se nikdo nechce zeptat, naslouchá, přemýšlí a vyhodnocuje. A to vše dokážeme.

Takže proč někdy máme snahu se věcem vyhnout? No každý z nás chce mít chvilku, kdy nemusí řešit věci, kde jsou potřeba jeho schopnosti. Tak chce mít čas a místo sám pro sebe. Nebo jen tak se bavit o věcech, které jsou mimo práci a jeho zkušenosti. A v těch situacích se objevuje to, co nechceme řešit.

Co tedy uděláme? Necháme si tu příležitost ujít? Budeme raději o to číst a neustále zůstaneme v té teoretické části? Nebo se uchopíme „každé“ možnosti? Věřím, že to poznáte. Věřím v instinkt, který jste si praxí vytrénovali. Věřím v to, že v uvnitř každého skutečného Leadera je něco, co Vám řekne, kdy je Vás potřeba. Má to vše ale jednu, jedinou podmínku. Neutíkejte. Protože pokud jednou utečete, najdete cestu ven, která není hodna Leadera. Kdo uteče, ten nevyhraje. Pouze najde jednu cestu ven, která se objeví příště, a pak znovu a tak tomu může být pořád dokola.

Najděte v sobě toho, kdo najde cestu ven v rámci svých schopností. Když víte, jakým způsobem se dostanete k možným řešením, jak zjistíte na co se ptát a co sledovat, jaký tón hlasu používat, prostě víte, co jako Leader máte dělat. A věřte tomu, že ty situace přijdou. Leadeři je svým způsobem tyto situace přitahují. Ať už tím, co dělají, jak vystupují, jací jsou, jak se o věcech baví. Prostě tím, čím jsou se do těch situací hodně, se jim ty situace objevují. Jdou za nimi a oni svým způsobem i chtějí, aby se objevovaly.

A to jsou přesně ty příležitosti, které nacházíme na každém kroku. Tam kde jsou, na nás svým způsobem čekají. Schovávají se před ostatními a čekají na tu správnou osobu. Jsou tam, prakticky na každém kroku. Je jen na nás, jak se rozhodneme s nimi naložit. Hledejte je, protože hledání na otázky nejen vlastní je klíč k tomu být každý den lepší a lepší Leader. Každý den se tak přiblížíme tomu, že z nás budou lepší a lepší lidé. Ne pro sebe, ale pro všechny. Protože jde o ty ostatní, ne o nás. To je to, co Leaderu děla Leadery.

Komentáře