... dá se dělat změna jinak ? ...



Každý z nás to zná. Tak moc něco chce, touží po tom, myslí na to. Vidí to, už by to i měl, ale něco tomu schází. A v hodně případech se zjistí, že to celé vězí v nás. Nakonec zjistíme, že to chtělo jen malou změnu, ale my jsme ji nebyli schopní to akceptovat. Hledáme to, co nás brzdí, ale na sebe zapomínáme. Ano, dnešní téma se bude týkat změn. Těch změn, které jsou před námi, které jsou k dispozici každý den a čekají jen a jen na nás.

Takže jak na tom jsme? Máme rádi změny? Jsou pro nás důležité? Jsou vůbec potřeba pro to, co děláme? Víme vůbec, co změny přinášejí? A chceme je?

Změna, aspoň v minulosti, vždy něco přinesla. Změna jako taková je hybnou silou toho, o čem ještě nevíme vše, ale tušíme, že je to něco nového. Je to vývoj toho, co je nám známe v něco, co je nám neznámé. Proč se vlastně lidé pouštějí do změn? Když se podíváme do definice slova změna a hlavně její měřitelnosti, zjistíme, že změna je měřitelná jako přírůstek nebo úbytek. Jako přírůstek si můžeme vzít situaci, kdy změnou získáme něco, co jsme předtím neměli a bez změny bychom na to nedosáhli. Jako úbytek si můžeme představit situaci, kdy nám změnou ubude práce a naopak se zvýší efektivita. Změny jsou někde brány jako zásadní pro to, abychom se mohli někam posunout. Naučit se změnu chápat, používat ji a dále šířit způsobí náš osobní růst.

Ale i na druhou stranu se setkáváme se situacemi, kde změny nejsou až tak nutné a místo toho, aby se děly, se hledají důvody, proč nechat vše ve starých a dobrých kolejích. Takže se hledají důvody proto, aby se člověk zastavil a stagnoval. Protože to tak bylo vždycky, tak to bude i nadále. Určitě sami najdete spoustu situací, kde jste chtěli zůstat na místě, ale i situace, kde jste chtěli něco změnit. Co bylo jednodušší? Co bylo lehčí? Zatímco věci, které jsou stejné nepotřebují toliko vysvětlení, proč zůstaly stejné, věci kde bychom chtěli změnu si musíme prosadit. A během té doby se objeví spousta otázek, mezi kterými najdete klasickou:" Proč to musíme měnit? Vždyť to fungovalo a funguje!". Ano, i já jsem si prošel spoustou situací, kde jsem byl několikrát nucen vzít v potaz všechno okolo změn, studovat je, přemýšlet nad nimi, zapojit celý tým a jako výsledek jsem dostal informaci, že to teda nějak funguje. Z dlouhodobého hlediska se rychle na to zapomene a když to náhodou funguje a přinese to něco dobrého, tak se celkem rychle zapomíná na to, jak je to super, ale řeší se, jak těžké a složité to bylo na začátku. Kolik to stálo úsilí. Kolik potu a krve jsme museli do těch změn dát, aby to za rok za dva začalo fungovat. Říká Vám to něco? :)

Co tedy je ve změnách, že tak účinně působí na lidi. Co je v nich tak zajímavého, co lidi nutí se zastavit, přemýšlet a hodně dlouho hledat důvody proč do toho jít? Děláme to my, lidé. Dělá to naše subjektivní myšlení a to, jak se každý na změnu díváme jinak. Když dáte do místnosti 10 lidí, tak jen velmi vzácně najdete takovou skupinu, kde by změna byla přijata všemi bez výjimky. A to je právě na tom všem to krásné. To, že jsme tak jiní a to, že se na věci díváme jinak. Ono nám to totiž přinese jiný pohled na věc, pohled na to, co jsme přehlédli, co se opominulo, co jsme zapomněli a co to vlastně celé je. Jiný pohled na změnu je stejně důležitý, jako změna samotná.

A díky tomu všemu můžeme změnu uchopit tak, aby nám co nejvíce pomohla a co nejméně uškodila. Abychom našli více důvodů, proč do ní jít a méně proč ne. Protože nejen Leader, ale každý člověk by měl na změnu pohlížet jako na příležitost. Změna způsobu života? Změna myšlení o lidech? Změna špatných návyků? Změna toho, co dělám? Změna toho, proč jsem jaký jsem? Těch změn najdete obrovské množství. Prakticky všude a kdekoliv. Bez rozdílu, jestli je to něco společensky významějšího nebo ne. Proč by ve změnách mělo být něco více nebo méně důležitějšího?

Pro změnu je důležitý její význam. To, co změna určuje, kam nás vede. Také je důležité o ní vědět co nejvíce informací. Musíme vědět jakou cestou se díky změně dostaneme k zisku nebo ztrátě. Je také důležité, aby před změnou samotnou se o ni vedla diskuze. Tato věc má sloužit k tomu, abychom vzali v potaz všechny její následky a co nejvíce eliminovali její nepochopení.

Naučme se změnu vítat, brát ji jako příležitost. Ona se Vám odvděčí tím, že může změnit způsob myšlení, že Vás posune dál, že Vás donutí přemýšlet a také Vám přinese nové zážitky, lidi kolem sebe a v neposlední řadě i zábavu. Změna zastupuje evoluci, i revoluci. Je pro nás připravená každý den a je jen na nás, zda a jak ji uchopíme. Hodně štěstí :)

Komentáře