Co je Váš pohon?




Přemýšleli jste někdy nad tím, co Vás vlastně neustále posouvá dopředu a nutí se něco nového učit? Co je Váš pohon, který Vám dodává energii, a každý den se díky němu něco nového dozvíte? Pro některé to může být celkem zajímavá informace, která jim pomůže si uvědomit jak nakládat se svými zdroji. Pro mě to bylo poté, co jsem si přečetl knihu Drive, od Daniea H. Pinka.

Když budete přemýšlet nad tím, jak se vyvíjel člověk až přes poslední dvě století (tj. 20 a 21) se celkem jasně dá identifikovat to, co se od nás očekávalo a jaká metoda systému odměňování a motivace dobře fungovala.

Pokud byla práce do jisté míry automatizovaná (systém 2.0) a od lidí se očekávalo, že budou dělat jednoduché úkoly, podle předem daného scénáře, tak i lidé dělali, co se od nich chtělo a vcelku byli spokojení. Dobře v tomto systému funguje princip autority, pravidel, opakování jednoduchých procesů, nad kterou je nutné dělat monitoring a jasně odměňovat Ty, kteří svou práci plní na 100% a naopak trestat ty, kteří mají výkonost nižší a produkují chyby.
Pro motivaci dobře fungovaly a fungují peníze, krátkodobé cíle (reporty na týdenní bázi, měsíční, kvartální, apod.) a lidé se zvykli, že pokud dělají, jak se jim řeklo, tak dostávají za to finanční odměnu. Vykonává se práce pro někoho, kdo nám řekl, co a jak budeme dělat. Fungují zde jasně stanovené cíle, kde je definováno za jakých podmínek budeme mít úspěch a za jakých ne. Jakoby nenápadně sem patří metoda cukru a biče. V době technologické evoluce, kde místo zvířat se začaly používat stroje, byla jejich obsluha velmi jednoduchá a stačilo vědět pár kroků co a jak.

Jakmile se ale začala objevovat práce heuristická (systém 3.0), zjistilo se, že tady už tak úplně nejde o finanční odměnu, jako o to být odměněn za to, co nedostanouAčkoliv to může znít divně, v porovnání výkonosti obou typu práce se na základě několika let výzkumu zjistilo, že vyšší výkon překvapivě mají lidé v systému 3.0 než Ti, kteří jsou motivování příslibem odměny. Jejich zájem, zápal, snaha o všechna možná a nemožná řešení je posouvají mnohem dále, než ty, kteří za to mají slíbenou odměnu. Mají vyšší výkonost a v dlouhodobém měřítku více pomáhají. Lidé jsou zvyklí na neodměnu. Pokud jsou oceněni za své výkony, tak to bývá nečekaně a je to vítáno. Dělají práci pro sebe, ne pro někoho jiného, mají z práce radost a mají to nejdůležitější = smysl.

Už jste někdy byly ve stavu, kdy Vám čas utekl, aniž byste věděli jak? Při něčem, co Vás bavilo a co Vám dávalo smysl? Ten pocit je jedinečný - nedá se uměle vytvořit, protože Váš mozek a mysl je ve stavu Flow, kde děláte věci, a baví Vás. Máte z nich radost, dávají Vás úsměv na tváři, učí Vás novým věcem a nepotřebujete být za něj odměněni. Je to svět, ve kterém je místo pro experimenty, tvorbu, je to otázka vnitřní motivace, kdy nepotřebujete někoho jiného, aby Vám říkal, co máte dělat. A hlavně Vám to dává absolutní svobodu v tom, co chcete dělat? Chcete vzít kyblíky s barvou a v neurčitém pořadí je použít na plátno? Nebo chcete jen vzít klávesy a začít si hrát? Pinkat si s tenisovou raketou? Psát kód? Přemýšlet o tom, jak můžete pomoct lidem? To vše spojuje to, že tyto aktivity mají smysl, baví Vás, děláte to pro sebe a díky tomu nepotřebujete vnější motivátor k tomu, aby Vás hnal dopředu. Jste to vy sami, kdo Vás žene dopředu.

Pokud Vás někdy napadlo dělat něco, co Vás baví a motivuje, najdete tak svůj pohon. Je to úžasný zdroj energie, který pokud jej budete takto využívat, nikdy nedojde. Proč by pro někoho, kdo pomáhá lidem a naplňuje jej to, chtěl dělat něco jiného? Proč by zábava nemohla být zdrojem pohonu po celý Vás život? Život v 21. století postupně bude redukovat strojovou práci tak, že pro ni už nebude potřeba, aby lidi měli motivaci ji dělat za peníze. Ano, stále tam bude a pro ty, kteří se chtějí nechat motivovat penězi a věcmi, místo. Ale bude ji čím dál tím méně.

A v případě, že to co Vás baví a dělá, pomáhá ostatním lidem (charita, psaní programu pro lidi v nouzi, učení lidí v nouzi, pomáhání seniorům v nouzi, tvoření úsměvu pro děti v nemocnicích, apod.) zjistíte, že Váš život má smysl a smysl má to, co děláte.

Komentáře